duminică, 24 august 2014

Nisargadatta Maharaj - Eu Sunt Acela

Nisargadatta Maharaj, considerat astăzi unul din marii înţelepţi ai veacului, iar cartea sa, Eu sunt Acela, o adevărată Biblie a secolului XX, a trăit o viaţă obişnuită, până la vârsta mijlocie, fără nici cel mai mic semn al sfinţeniei ce avea să urmeze.
În 1937, după ce a trecut dincolo de ideea "eu sunt trupul", el a dobândit o stare mentală atât de vie, atât de paşnică şi de glorioasă, încât totul i s-a părut a fi lipsit de valoare ăn comparaţie cu ea: a atins Realizarea de sine.
În perioada cuprinsă între 1938 şi 1981, anul stingerii sale din viaţă, Sri Nisargadatta s-a întreţinut cu numeroşi vizitatori din India sau din diverse părţi ale lumii aflaţi în cautarea unui autentic îndrumător spiritual. Cu toate că Maestrul nu avea educaţie, conversaţia lui era iluminată într-un grad extraordinar. Dialogurile purtate cu aceste prilejuri au fost adunate în volumul de faţă.
*
"Ce este rău în căutarea minţii după placut şi în eschivarea ei de la neplăcut? Între malurile durerii şi plăcerii curge râul vieţii. Numai când mintea refuză să curgă odată cu viaţa şi se poticneşte de maluri, ea devine o problemă. Prin curgere odată cu viaţa eu înteleg acceptare - lăsând să vină ce vine şi să treacă ce trece. Nu dori, nu te teme, observă actualul aşa cum este şi atunci când se ăntâmplă, căci tu nu eşti ceea ce se întâmplă, ci eşti cel caruia i se întâmplă. În ultimă instanţă, tu nu eşti nici măcar observatorul. Tu eşti potenţialitatea ultimă a carei manifestare şi expresie este conştiinta atotcuprinzătoare".
*
"Refuză toate gândurile cu excepţia unuia: gândul "eu sunt". Mintea se va revolta la început, dar cu răbdare şi perseverenţă ea va ceda şi va rămâne liniştită. Odată ce vei fi liniştit, lucrurile vor începe să se întâmple spontan şi întru totul natural, fără nici o intervenţie din partea ta".
*
"Învaţă să trăieşti fără a te preocupa de tine însuţi. Pentru aceasta, trebuie să afli că fiinţa ta autentică este nesupusă, neînfricată, mereu biruitoare. O dată ce ştii cu certitudine absolută că nimic nu te poate tulbura în afara de propria ta imaginaţie, ajungi să nu mai ţii seama de dorinţele şi fricile tale, de conceptele şi ideile tale şi să trăieşti numai şi numai prin adevăr".


Puteţi cumpăra această carte: AICI
Puteţi citi această carte: AICI

2 Comments:

crisnamind said...

Mulțumesc frumos 🙏

Unknown said...

Mulțumesc!